Uncategorized

S’ha d’explicar tot…

La crisis, en el sentit de canvi importat, de govern ha eclipsat el panorama de la política estatal. Tant i tant que fets com el pacte d’estabilitat amb el PNB i CC i l’aprovació dels pressupostos han passat a segon terme. Ha estat un cop de timó que ha il·lusionat als propis i ha preocupat als estranys. Diu el President Zapatero que busca una major capacitat del seu govern, els articulistes parlen d’un gabinet més polític i les tafaneres càmeres han robat una conversa on dirigents populars es mostraven preocupats per la repercussió mediàtica d’aquest govern…

La recepta per pujar a les enquestes i recuperar l’electorat perdut passa per comunicar… i per on havia de passar? Un dels grans problemes de l’esquerra ha estat creure que els seus actes s’explicarien per si mateixos. I no és veritat. S’ha d’explicar tot. Perquè les decisions presses per un govern neixen d’uns valors. Perquè no tots els governs són iguals i solucions a un mateix problema n’hi ha moltes. I per això s’ha d’explicar perquè és fan les coses. Per deixar ben clar quina diferència hi ha entre uns i altres… Perquè altres haguessin deixat en l’estacada a les primeres de canvis a les famílies sense recursos, perquè pocs aposten pel futur dels barris amb problemes, perquè hi ha gent que ni es planteja els problemes de la conciliació familiar…

Per tot això cada vegada que a BCN obrim una nova llar d’infants s’ha d’explicar que és perquè creiem en la cohesió social, en la igualtat d’oportunitats, en facilitar la introducció de la dona al mercat laboral… que la llei de barris neix per acabar amb fractures socials, apostant per un model que impliqui a totes les parts perquè creiem en totes les parts…

Perquè sí que hi ha diferències entre els governs. I s’ha d’explicar tot….

Pd: i per això ara té por el PP.

6 thoughts on “S’ha d’explicar tot…

 1. Hola Nadia.

  En catalán Vasco és BASC. Por eso, el PNV pasa a ser PNB. Y puede llevar a confusión con el Producto nacional bruto, como tu comentas…

 2. Estic d’acord amb el que dius, aplicat al govern de Zapatero i a qualsevol altre. Sovint s’obliden que governen gràcies a uns votants i que ho fan per a aquells que els han votat i per als que no.
  De vegades obliden que la seva tasca de govern no solament ha de ser coherent amb el seu ideari i la conjuntura, sinó que ha de ser explicada i explicada de manera que s’entengui.
  No sé si el PP ara tindrà o no més por que abans, però en els darrers anys el PP s’ha esforçat en reforçar l’aparell periodístic de la dreta en forma de nous canals de televisió, noves emissores de ràdio, noves tertúlies….
  Es veu que li donen importància al tema de comunicar i d’explicar. Per tant, ja està bé que els que governen també es preocupin per explicar el que fan.
  En a mi, des de la perspectiva catalana, no m’ha passat gens desapercebut l’acord amb el Bascos del PNB, però gens. Tinc molta enveja!!!

  • Hola Tomàs,

   no hem abordat un altre aspecte sobre la importància de la comunicació. S’ha de comunicar l’obra de govern per a que la ciutadania valori “lo públic”.

   En canvi, no crec que el PP hagi afavorit la coneguda com “caverna mediática”. Crec que aquesta neix per interessos econòmics i troba en el PP un company de viatge. Però tot sovint al PP li incomoda. El que està clar és que la dreta a Espanya articula discursos amb més facilitat i no només al través dels partits que la representan…

   Respecte al PNB… CiU fa temps que només treballa per governar Catalunya, no per Catalunya.

 3. Ei Txus, soc el Pepe de mates. Et segueixo des de que vas comencar el blog, pero mai m’he animat a escriure. Vagin per davant les meves felicitacions per la iniciativa de comencar un blog: es una assignatura que tinc pendent.

  Et fare cinc centims del que m’ha vingut al cap. Dius que “La recepta per pujar a les enquestes i recuperar l’electorat perdut passa per comunicar”. No estic d’acord: la recepta passa per fer les coses be, i malauradament aquests governs les estan fent molt malament. I no val dir que la culpa es del neoliberalisme salvatge o dels EEUU i blablabla (tipic mantra de l’esquerra, per cert). Zapatero i el seu goven tenen a nivell estatal molta resposabilitat del que passa i Montilla i el tripartit tambe a nivell
  autonomic.

  Molt maco l’exemple de les llars d’infants. Quantes s’han obert aquest any? Ho pregunto sense coneixer la resposta, pero crec que es una dada interessant i que
  trobo a faltar al teu escrit. Per cert, segons la meva experiencia en grups
  d’esquerres, opino que les esquerres no prioritzen igualtat d’oportunitats, prioritzen la
  igualtat de resultats; tampoc prioritzen la cohesio social, prioritzen la homogenitzacio
  social. Son coses diferent.

  Per cert, tu que estas al mundillo: ja se sap que fara en Montilla si no es President?
  Ho comento perque donat el cas (i espero i desijo que aixi sigui) si Montilla no es
  president, tu creus que estara quatre anys com a cap de l’oposicio? Jo crec que fotra
  el camp la mateixa nit electoral. Apostem?

  Una abracada molt forta!

  Pepe

  • Hola Pepe!

   és realment un plaer llegir-te! Gràcies per participar.

   Tens tota la raó: el primer que han de fer els governs és governar bé.

   De fet, la meva reflexió sobre la comunicació volia transmetre la idea de que amb fer bé les coses no n’hi ha prou. Un exemple és l’actual govern de la Generalitat. En aquestes eleccions no se’l jutjarà per la seva obra. Es valorarà la crisis i la sentència de l’Estatut.

   Tots els governs tenen llums i ombres. Però sempre s’han d’explicar.

   Les dades que et puc aportar sobre llars d’infants és que al meu districte s’han inagurat 8. Tres més de les previstes a l’inici de la legislatura. A Barcelona s’han multiplicat per 10 les places públiques.

   i sobre cohesió. Totes les polítiques actuals parteixen des del cas particular i busquen solucions individuals. La llei de barris que busca millorar de àrees deprimides i amb alts graus de conflicte o les aules d’acollida són exemples.

   Com més radical és una opinió més fàcil és estar a favor o en contra.

   Sobre el President Montilla. Dependrà de si ell es veu amb capacitat d’afrontar les eleccions al 2014. Si és vol presentar com a candidat, ha de continuar. Si no, ha de donar pas al següent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s