Uncategorized

3 thoughts on “Com?

 1. Ep! soc jo un altre cop.

  Com a primer comentari general dir que he llegit l’article d’en Francesc Gamus i no veig per enlloc que questioni la necessitat de ser exigents. He llegit un article que es tota una declaracio d’intencions pero res mes.

  Sobre el teu article, honestament no veig contestis al famos COM. Nomes he llegit una successio fites de govern en clau de PASSAT extretes del “Manual del bon militant”. Que vols dir amb aixo? que no fareu res perque ja ho heu fet tot? o pot ser que tornareu a fer el matreix? Francament, cap de les dues opcions em convenc.

  Finalment, jo tambe et demanaria que quan facis servir dades contextualitzis i sobretot que siguis rigoros. I mes importat, que en diguis d’on has tret aquestes dades per poder estudiar-les amb deteniment. Jo per exemple em questiono si aquestes dades del PIB fan referencia al valor real o nominal. Quan hom compara inversions de PIBs entre dos anys diferents ha d’aplicar factors correctius, com per exemple l’inflacio. Per exemple, si el PIB a l’2003 era de $100 i l’any 2009 era de $150, per comparar aquestes xifres s’ha de fer respecte a una base comuna. Posem per exemple l’any 2003. Suposem doncs que l’inflacio entre aquest periode ha estat del 100%. Que es el veiem? doncs que el PIB de l’any 2009 i 2003 respecte LA MATEIXA BASE es de $100 per l’any 2003 i $75 per l’any 2009.
  Aixo com a exemple esta molt be, pero anem als numeros reals (*): prenent com a base la variacio interanual del PIB l’any 2003 veiem que va ser en mitjana del 3.35%. Es dir, respecte el 2000, el PIB va creixer l’any 2003 un 3.35%. Si mirem les mateixes dades observem que la variacio interanual del PIB l’any 2009 va en ser mitjana de -4.025% . Molt be, continuem fent numeros. Suposem que el PIB l’any 2000 era de 100.
  Any 2003:
  PIB (normalitzat respecte el 2000): 103.35
  Inversio en politiques socials (7.12% segons el teu article): 7.36
  Any 2009:
  PIB (normalitzat respecte el 2000): 95.975
  Inversio en politiques socials (8.09% segons el teu article): 7.76
  Com interpreto jo aixo? doncs la politica ja estat mantenir l’inversio i no augmentar-la.
  Be, aquest exercici es possible que formalment no sigui correcte, pero crec que es forca il.lustratiu de que les xifres enganyen i s’han de presentar amb cura: no te el mateix valor 1 euro l’any 2003 que 1 euro l’any 2009.
  Finalment, torno a preguntar-te COM ho fareu, perque encara no has contestat.
  (*) http://www.idescat.cat/economia/inec?tc=5&id=0005&dt=201003

  • Hola Pepe,

   com va per les Amèriques? la veritat és que et feia per Madrid… Quan tornis hem de quedar per sopar, però obviarem la política que si no la Laura em mata…

   Anem per feina…

   Començo a pensar que la meva capacitat de comunicació ha de ser molt limitada. Els meus articles a la Tortuga, a l’igual que forces d’aquest blog, parlen de demanar més a la classe política. I que la classe política no ha de tenir prou amb deixar anar dos titulars. Que els exercicis de política han de ser pedagògics, perquè només així valorarem correctament “lo públic”. I englobo en aquest “lo públic” el fet i el concepte.

   Hi ha el perill que passat el 28-N mirem enrere i no sapiguem que hem votat. A dia d’avui, ens trobem enmarcats en una pre-campanya que no parla realment de que busquem pels pròxims anys, si no de promeses que difícilment es compliran. La veu cantant l’han portat els outsiders independentistes (SI i R.CAT). Aquests han arrossegat a ERC a jugar un “òrdago” que fa inviable el tripartit i han permès a CiU fer servir el “lluitarem pel concert” (que s’ha traslladat com un aconseguirem el concert) com el seu sobiranisme. Això després de portar un any flirtejant amb referèndums d’independència.

   A l’únic que hem sentit parlar de mesures concretes pel futur ha estat al President Montilla. Sembla el món al revés… L’oposició, que hauria d’estar presentant projectes, deixa passar el temps, i el partit de govern, prenent la iniciativa. I parlem d’un govern, l’obra del qual ha estat aprovada per la ciutadania.

   En Gambús en el seu primer article fa una lectura sesgada de les meves paraules. Quan jo demano COM? trasllado la necessitat d’explicar el camí que cal seguir per aconseguir, per exemple, reduir a la meitat a l’atur. Els projectes han de ser realistes. No podem enganyar. I aquesta és una màxima que s’ha de complir. I s’escandalitza en aquest punt, perquè en cap cas dona una resposta. Al final, el projecte que desgrana és basa en la bona fe i molta feina. Faltaria més!

   Jo, en la resposta que li faig, no intento explicar el projecte de futur del PSC per Catalunya. Perquè ell està defugint el COM. No diu res de nou. No aporta cap idea nova. Intenta fer passar per iniciatives pròpies i de futur acccions que els governs encapçalats pels Presidents Maragall i Montilla fa temps que estan duent i amb èxit. Qüestiono la credibilitat de CiU. No me’ls crec quan parlen de concert perquè durant 28 anys no l’haIn reclamat. Perquè han tingut la força d’un govern espanyol en minoria per forçar-lo i no han tret ni el tema. Perquè sistema econòmic nascut del pacte del Majestic ens portava a tornar diners.

   De fet, també he pecat de creure que la gent sabria llegir més enllà. Els actes parlen del passat i del futur. Les mesures adoptades dibuixen la Catalunya en la que creu el PSC. Però no pateixis. No defujo el tema. El pròxim article que publicaré a la Tortuga parlarà del projecte del PSC per una societat més justa i, per tant, una Catalunya més forta.

   Pel que fa a les dades, estan extretes de les memòries dels dos últims governs. Les dades de PIB acostumen a ser reals. Si no, maleida la gràcia. Pel que fa al percentatge, i el meu interlocutor d’Unió ho sap bé, fa la trampa de no incloure per exemple les dades d’inversió de l’Incasol en tot allò que té a veure amb assumptes socials.

 2. Després de llegir els dos articles, exposo la meva opinió:

  De Convergència coneixem el que va donar de si en els 23 anys de govern, unes vegades amb majories més àmplies i d’altres amb més necessitats de pactes a Catalunya.

  Coneixem els pactes a nivell espanyol, tant amb les dretes com amb les esquerres.

  Coneixem els apropaments amb els nacionalistes bascos i gallecs
  I un llarg etc.

  Pel que fa al PSC, hem viscut aquests darrers 7 anys de govern més o menys Tripartit.

  El resultat de les eleccions marcarà els programes polítics d’ambdues formacions, i això ho saben tant els uns, com els altres. És possible, perquè no, que a alguns dels dos partits o als dos a la vegada els manqui el suport d’un o de més partits per poder governar. Què faran llavors?

  CiU, no s’ha definit del tot clarament. El PSC, ha dit que amb el PP no i que tampoc reeditarà un nou Tripartit.

  Què passarà si els resultats aboquen els dos partits majoritaris a buscar aliances? Algú s’atrevirà a governar amb minoria, amb la de temes que hi ha pendents (atur, inversions en infraestructures, copagament, lleis del PP i de la Defensora del Poble (no sé de quin poble, però ella s’ho creu) al Constitucional , gestió aeroports, comissió de traspassos (sempre aturada.
  Per què no l’anul•len definitivament?)???

  El PSC seguirà sent tant PSOE com fins ara o serà més PSC, amb aquesta darrera “C” amb majúscules?

  Algú es pararà a sumar diputats i de cara a les generals voldrà veure (perquè sumar ja en saben) que si tots els diputats de Catalunya –o almenys els de PSC, CiU, ERC, EIV)- s’ajuntessin en el temes de PAIS a Madrid encara tremolarien, tant el PSOE, com el PP?

  Potser això no és política d’alta volada i fina diplomàcia, però si un punyeter dia ho proven, ja no hi pararan perquè si tenim força és units.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s