Uncategorized

L’objecte conegut con 10A

Rera les consultes independentistes hi ha un munt de cares anònimes que han treballat per portar a bon terme una tasca que mediàticament s’ha anat fent i fent més gran. Son milers els voluntaris que hi han participat, demostrant que la il·lusió és un motor infal·lible. I això té molt de mèrit i cal que tots aplaudim a tots aquells que hi han ajudat. Molts d’ells es declaraven fins i tot apolítcs. A mena d’exemple, un dissabte de recollida de vots avançats a BCN a la Vila de Gràcia, plovent, continuaven fent la seva tasca.

Un aplaudiment per ells.

A partir d’ara em referiré a les consultes, i en especial el 10A a BCN, com a  objecte polític. Amb dues campanyes electorals pel mig, les consultes van esdevenir un tresor massa temptador per a CDC, ERC i SI. Amb diferents tempos aquests partits van jugar les seves cartes. Molts afil·liats van entrar a ser organitzadors i a fer-ne ús…. i és això el que han acabat sent les consultes: marketing preelectoral.

No pot ser que havent-hi partits, un tan central com CDC, que han recolzat, oficialment o oficisa, les consultes i el SI, no s’hagi debatut en profunditat al Parlament. I recordem que és al Parlament on s’han d’iniciar aquests debats.  Malgrat que crec que no calen debats sobre la independència. Em sembla que en aquestes debats ho sents o no ho sents. I no hi ha raons. O vull pensar que no hi ha raons possibles per canviar. ..

La por al fracàs més absilut va portar a la direcció del 10A a BCN a convertir la consulta en una recollida de signatures. Amb mètodes de captacio molt agresius. A mi em van demanar activament que votés vàries vegades i una fins i tot en van intentar vencer de les mereavelles de la independència.

2 thoughts on “L’objecte conegut con 10A

 1. Hola, bona tarda,

  He retallat alguns paràgraf del teu post, que enganxo a continuació per després comentar:

  I recordem que és al Parlament on s’han d’iniciar aquests debats. Malgrat que crec que no calen debats sobre la independència. Em sembla que en aquestes debats ho sents o no ho sents. I no hi ha raons

  1.- per què la societat civil ha d’esperar que el Parlament enceti debats? És que això és una col•legi? Ho sento però no puc estar d’acord. I si el Parlament no fa res, la societat s’hi ha de conformar?

  Crec que tenir una societat que es mou és molt enriquidor i els polítics han de saber veure per on van les coses.

  2.- No calen debats sobre la Independència? Per què, no és a cas prou important separar-se d’un país al qual has estat unit per més de 500 anys?

  No és important saber que en pensa la població? No és important saber que pensen els votants del teu propi partit en aquest sentit?

  3.- Se sent o no se sent? No debatrem sobre el final d’ETA en funció de si els que ho han de fer o senten o no ho senten? Entrarem en una altra guerra perquè el govern de torn o sent o no ho sent?

  D’acord en que aquests temes toquen els sentiments.

  Ara bé, els que volen seguir sent espanyols no estan apel•lant als mateixos sentiments, amb l’única diferència que els seus són per a una altra nació? Igual que els que se sentin russos per exemple.

  4.- I no hi ha raons? Una cosa és que una idea estigui impregnada d’un sentiment, i una altra és que estigui mancada de raons, de veritats contrastables, d’idees de futur…

  Et portaré pel mal camí, ja ho veus.

  Seguiu pensant que el Federalisme és més que una idea?

  Els d’Unió diuen que són Confederals!

  Al final acabarem discutint sobre quin tipus i grau d’independència es demana. Estem a punt d’entrar en aquest debat, i sinó al temps…

 2. Hola Tomàs,

  hores previes a la final de la copa del rey… i tu em tens aquí contestant-te…

  deixa’m començar pel teu punt 4. No hi ha raons. Ni pel no ni pel sí. I si no es així, malament ens anirà… perquè potser hi ha raons que ens indiquen que més ens valdria enguany ser francesos, demà tornar a ser espanyols… o potser vendre el país a uns xeqs qatarís… Sempre he respectat als independentistes culturals. Als que deien “som una nació, vull un estat”. No crec ni me’n fio dels independentistes economistes… no se a qui voldran vendre demà el meu poble.

  Sobre el fet independentista i la seva consulta. El fet sobiranista té una quota de pantalla/portada molt superior a la seva realitat social. La necessària protecció d’uns mitjans de comunicació i una cultura en català després de la repressió ha elevat a una elit que no és un reflex de la societat catalana. Aquesta elit té un accés als mitjans de comunicació molt superior a la seva representació. No oblidem, que amb tota la feina feta per les plataformes, estem parlant d’un 20% de societat movilitzada. I estem parlant d’un projecte que ha movilitzat a la gran majoria dels independentistes.

  És molt possible que el sobiranisme s’hagi de debatre. Però el que no s’ha de permetre és el joc que n’ha fet CiU. Jo defenso l’actitud de SI, RCat i ERC. Ells són el que són i ho defensen aquí i a la Xina. El que no pot ser és l’anar o no anar a votar depenent de les necessitats electorals.

  Confederacions? Aquest model ja no existeix. De fet la UE posa en perill el model d’estat en si mateix. La sobirania ja no és exclusiva de l’estat. Potser la UE és lo més semblant a la Confederació. Espanya és un model federal. Quan ara parlem de federal volem dir “posar un límit a la balança fiscal”. I en això estic d’acord.

  Crec que a Espanya s’hauria de tornar a parlar del café para todos. Crec que, per exemple, Cultura hauria de ser gestionada per Madrid excepte els casos gallec, vasc i català. Idem per educació. Crec en la descentralització de sanitat per la capacitat d’atendre millor des de les administracions més properes…

  O sigui, crec en un estat federal asimètric. Crec en un sostre en la deficit de les balances fiscals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s