Uncategorized

El primer dels socialistes

A poques hores de l’inici del 12è congrés del PSC, de totes les incòmodes preguntes que s’han, o haurien, de respondre durant el cap de setmana sembla que només importi una: QUI?. Una mica més llunyanes queden les QUÈ?, CAP A ON?, COM?, PER QUÈ?,  AMB QUI?, QUAN?, FINS QUAN?, CAL?… I totalment perduts els dubtes dels més insegurs sobre si tenim clares les preguntes o fins i tot són les correctes. Pels més devots queda la feina de sintetitzar totes les esmenes del document marc en el si de les comissions durant el dissabte. Fins llavors només ens intentem avançar a trobar la resposta a:

Qui ha de liderar la socialdemocràcia catalana? Qui ha de ser el primer dels socialistes?

A dia d’avui, el PSC, com sempre, torna a mirar cap a on rau la seva força històrica, el municipalisme, i busca el nou lider entre dos alcaldes, un ex-alcalde i, oh excepció, un home de l’aparell. Un rara avis.Cap outsider, cap membre de l’entorn, cap jove desvergonyit amb voluntat de provar les seves forces amb els mascles adults. Això no només és causa dels mals que han portat a on som, també és intrínsec a l’adn socialista català.”No facis res que vagi en contra de la santa unitat”.

La veritat és que les diferències que ens haurien de permetre elegir entre uns i altres són gairebé inexistents. Matisos que aniran desapareixent a mesura que avanci el cap de setmana. Tampoc els equips poden ser esclarificadors, perquè excepte els custodis de vots de delegats, pocs els coneixen i són capaços de valorar-los.

Llavors, quin element ens ha de permetre triar al nou primer secretari?

Fem-ho al revés. Comencem decidint com hauríem de triar-lo. El model de primàries a dues voltes del PS francès sembla que ha guanya el cor de l’opinió pública. Tant que els candidats l’aval·len per a trobar candidats per a pròximes eleccions a òrgans de govern. Molt bé, doncs fem-lo extensiu a la primera secretaria. Aquest model és perfecte en el moment que els personalismes centren el debat, els equips i els suports s’amaguen en post de la composició de les noves executives. Doncs donem el poder al guanyador. Que pugui nomenar la seva executiva. Així simplifiquem el tràfic. No hi ha intermediaris amb un punyat de delegats per comprar un lloc a l’executiva. Apropem l’elector a l’elegit.

Ja tenim el com. Mirem el què i el com. La principal tasca del primer secretari ha de ser la construcció i la direcció del PSC. Hi ha molta feina a fer: la manca d’un resposta global al país sense passar pel municipalisme, l’allunyament del militant, el desprestigi entre els ciutadans… tasques imcompatibles amb ser el president, alcalde o cap de l’oposició.  La construcció del partit com a eina per a transformar la societat. El primer dels socialistes ha de ser l’interlocutor de la societat amb el PSC. Aquell que ha de fer que la societat adopti els nostres valors com a intrínsecs.

Els posicionaments de l’organització, amb normalitat, han de poder topar amb els d’una alcaldia o de la Generalitat regida per un socialista. Hem d’evitar que el partit estigui sotmès a la tirania del cicle electoral.

És hora que el PSC deslligui la primera secretaria i el candidat a la Generalitat.

Aquesta ha de deixar de ser una plataforma per ser una meta.

One thought on “El primer dels socialistes

  1. Que us vagi molt bé en aquest apasionant cap de setmana.

    Comentem a la tornada (si en fas un post).

    Jo, ja saps, el que espero és que el PSC recuperi o no perdi la seva “C”.

    Sort i salut.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s