Uncategorized

Espais comuns

Dissabte passat el conseller Recoder de CDC  i en Daniel Fernández, diputat i secretari d’organització del PSC, han creuat invitacions a les militàncies de l’altre partit per abandonar-lo i passar-se al seu. Primer el convergent, recordant a Mascarell, i més tard el socialista. És veritat que hi ha un espai comú entre el partit que diu el que han de pensar els catalans i el partit que es defineix com es pensen els catalans. CDC sempre ha buscat, i busca, una identificació total amb la marca Catalunya, i fins fa  poc sense fer cas a la idea de “catalans”, i dintre de la formació hi cap tot aquell que sense ser radical vulgui treballar pel país. Per tant, en podem trobar molts socialdemòcrates. El PSC es diu d’esquerres i catalanista. Dintre d’aquesta definició hi cap vora 3 de cada 5 catalans (deixeu-me que no escrigui catalans i catalanes cada cop). I sense explicitar si has de ser més d’esquerres o més catalanista… sempre ha estat lleig preguntar si estimes més a la mare  o al pare…


Sens dubte, hi ha gent que es sentiria còmode en qualsevol de les dues formacions.

Ara mateix, el gran debat de la política catalana és la relació amb Espanya. I això, és sense dubte una victòria de CDC. Malgrat que la societat catalana té problemes molt més propers i terrenals, tot acaba apuntant al mateix lloc. Els temes de PAÍS.

Quan parlem de cultura, quan parlem de finançament, quan parlem d’identitat… aquells temes que la ara identifiquem com temes de PAÍS, és fàcil que CDC trobi afinitats amb part de la militància del PSC, de fet em sembla que amb la majoria. En mi el primer. Cal recordar que l’actual model d’educació d’immersió neix de l’esquerra catalana i no convergència (ells estaven per la separació de classes per llengües) o que el model de finançament van ser àmpliament millorat durant el govern d’esquerres (sobretot veient on havia arribat la política de peix al cove del pujolisme).  Però com he comentat abans, CDC és defineix al voltant d’aquests discursos i és on més còmode és troba. De fet, tant és així, que quan baixa al nivell dels problemes propers i terrenals, els espais comuns desapareixen. Quan parlem dels problemes de la gent (precarietat laboral, accés a l’educació, cobertura de la sanitat, problemes d’exclusió, igualtat…) aquí CDC treu a lluir la cara que habitualment amaga. CDC és un partit de dretes. Ho porta amb vergonya. De fet si pot, no ho diu. Fa servir eufemismes. I aquí deu ser on els militants socialdemòcrates de CDC no es troben còmodes. Aquí CDC troba els espais comuns amb el PP.

És fàcil en caure en els discursos de PAÍS, omplen molt. Et fan semblar un gran estadista. Treballem, ens posem d’acord per la nació, per Catalunya. El problema, al meu entendre, és que hi ha companys de viatge desafortunats. Que com la cucut té la juguen. I que els espais comuns, al final tenen poca volada. I CDC és un d’ells.

La sociovergència no té sentit.

Els governs, al final, han de donar respostes als petits i terrenals problemes. O permeteu-me que em deixi d’ironies. A mi, temes de PAÍS em semblen tan la llengua, la cultura i el finançament com la precarietat laboral, l’accés a l’educació, la cobertura de la sanitat, els problemes d’exclusió social, la igualtat… I aquí, no tinc cap tipus d’espai en comú amb CDC.

Així mateix, convido als militants socialdemòcrates de CDC a introduir aquests altres temes de país al discurs de CDC. I si no es troben còmodes a la seva formació, tenen obertes les portes del PSC.

 

 

2 thoughts on “Espais comuns

  1. Com apuntes al final del teu post, per mi tampoc té sentit la sociovergència. En els problemes terrenals ( que jo no consideraria petits) el PSC i CIU tenen respostes ben diferents. De fet hi ha problemes que per convergència ni ho són o ni li preocupen.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s