Uncategorized

Ja tenim vídeo…

Divendres passat el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC per la majoria i @socialistes.cat pels 2.0). L’han anomenat: “Mas ha fracassat” i aquí el podeu veure.

La política s’ha burocratitzat… bé, no sé si és la palabra adequada… si algú troba  alguna millor, que la comenti. Em refereixo que arribat cert moment toca fer certa cosa. Sense qüestionar-ho. Falten 30 dies per l’inici de campany? treiem el lema de campanya (el nostre és Avançar sense trencar), dues setmanes més tard? el vídeo… Ei, tots els partits ho fan igual… potser la paraula és Ritualitzat. I quan s’apropen unes eleccions, com és el cas, el ritual es torna més complicat i frenètic. I si és com enguany, tot a corre-cuita, pitjor… engegar la maquinària, fer les doloroses i sempre injustes llistes… Fins arribar a l’ obsoleta campanya electoral. Us remeteixo a “Una retallada útil: les campanyes electorals” escrit ara fa un any.

Amb un grup selecta hem debatut sobre la conveniència d’aquest vídeo. Si era el to adequat. Si el millor no hagués estat començar amb un vídeo de futur. Hem parlat del que diuen els manuals… els vídeos/campanyes en positiu guanyen eleccions… en negatiu arribes, en el millor cas, a no perdre-les. Hem parlat de …. bé, d’un munt de coses, i al final, si heu arribat fins aquí és perquè voleu llegir la meva opinió…

Sembla que la majoria de partits de l’escena política nacional estem d’acords en consultar als catalans i catalanes (alguns prefereixen referir-se al terme abstracte i superior Catalunya) si volen escindir-se d’Espanya o no… Perfecte, aquest tema ja està resolt… ja sabem que tots ho volem preguntar… Doncs aquest no hauria de ser el debat central de les eleccions. Anem a avaluar al govern sortint, la seva credibilitat, la seva feina durant els últims dos anys, com ha fet ús de les responsabilitats delegades… i contraposar-ho amb els projectes dels diferents de l’oposició.

I en això, aquest vídeo l’encerta. No pot ser que tot allò que hem criticat a Mariano Rajoy no serveixi per Artur Mas. Tots dos presidents han estat incapaços d’estar a l’alçada de la crisis. Tots dos han incomplert vergonyosament el seu programa, tots dos han vist com el dèficit, l’atur  i la pobresa creixien… i tots dos s’han recolzat mútuament alhora d’aplicar les mateixes polítiques. O sigui, l’única diferència rau en que Artur Mas ha centrat el seu discurs en el sobiranisme, creant així una il·lusió de futur, i de pas carregant totes les culpes a l’Espanya opressora i que quan Mariano Rajoy ha intentat el mateix amb Europa/Alemanya no li ha funcionat.

És per la justícia, per la cohesió social, per a que notícies com aquestes no existeixin:

Tres de cada diez catalanes viven en riesgo de exclusión, por encima de España y la UE

Per tot això el 25N hem de parlar de quelcom més que del fet nacional…

5 thoughts on “Ja tenim vídeo…

 1. Sí i no, benvolgut Jesús. Perquè hi ha partits que comencen ara la campanya, i fan allò que tu en dius la campanya “ritualitzada”, però hi ha partits que fa temps que la fan, la campanya. De fet, n’hi ha que estan en campanya permanent (un terme dels setanta!), de manera que quan arriba “la campanya”, aquests van tres passes endavant. I això els permet fixar el terreny de joc. De manera que els que comencen ara la campanya es troben que els marges de discussió i els temes a tractar ja els ha fixat l’altre i han de ballar la música que l’altre posa.

  • I jo que creia que allò de la campanya contínua ja havia passar de moda. Deixa’m matisar-te (sóc un agosarat). Crec que la diferència ha estat el tindre objectius clars i no tindre el cap ocupat en altres temes… això et permet reaccionar àgilment.

   Gràcies per participar.

 2. I això, què té a veure amb la independència? En aquestes eleccions no escollim qui volem que ens governi els propers 4 anys. En aquestes eleccions escollim si volem la independència o no.

  • Moltes gràcies per participar!
   Crec que aquestes eleccions són al Parlament de Catalunya. És veritat que molta gent les veu com tu. Malgrat tot, en el millor dels escenaris tindrem una consulta en 4 anys… mentrestant… que hauran fet els nostres dirigents? preparar una consulta? Ens hi juguem molt per simplificar tant el tema.

 3. Hola. Entenc el gir que hi voleu donar, però no cola.

  I no cola, no perquè el que podeu dir no sigui en part cert, no. No cola perquè no dieu d’on ve tot això i des de quan. No dieu el que ha fet malament CiU, en destaqueu els efectes.

  És clar que CiU ha fet coses malament (i n’haurà fet d’encertades també), però la propera legislatura serà diferent. S’ha de gestionar el paquet Social millor del que s’ha fet fins ara, i s’ha de gestionar el paquet Nacional com fins ara mai ningú a gestionat. Una cosa no val sense l’altre. Hem de fer-ho tot millor.

  El PSC ha “evolucionat” en els seus missatges (ignoro si ho ha fet de veritat en el seu interior), en 5 setmanes, més que en els darrers 20 anys. Una metamorfosi així s’ha de pair.

  El que passa és que no hi ha temps per pair quasi bé res.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s