Politica Catalana

Per una fiscalitat justa i redistributiva

Per @mircarracedo:

La majoria dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya compartim que cal un canvi en el marc de les relacions entre Catalunya i l’Estat Espanyol, uns creuen que el nou marc ha de ser la via federal (entre els que m’incloc) i d’altres la independència total. Però sigui quina sigui la via triada i el procés que s’iniciï, hem de ser conscients que aquest canvi en les relacions no serà ràpid i no es produirà d’avui per demà (Artur Mas, per exemple, presenta un programa electoral amb la fita del 2020).

Mentrestant, el poble de Catalunya, i ben especialment els qui menys tenen, continua patint els efectes de la crisi econòmica, amb unes taxes d’atur que no paren d’augmentar i una minva de drets socials constant. En aquest context, a més, el major esforç no recau en els qui més tenen.

Perquè es fa insostenible pels que vivim a Catalunya ni un any més com fins ara, cal treballar per una sortida justa de la crisi i la millora de la situació de tota la població, en paral·lel al procés que s’obri per redefinir les relacions amb l’Estat Espanyol.

I en aquest sentit el PSC presenta propostes alternatives i d’esquerres a la sortida de la crisi.

Abans, però, deixeu que contextualitzi la situació. La Generalitat, com d’altres governs i administracions, té un elevat nivell d’endeutament (els préstecs que ha de tornar) i no pot continuar incrementant-lo. Els ingressos (principalment la recaptació per impostos) serveixen per a finançar la despesa. Quan els ingressos són menors que les depeses (o dit d’un altra manera, les despeses són majors que els ingressos), hi ha dèficit públic. En aquest cas, per a poder finançar la part de despeses que no es cobreix amb els ingressos, s’ha de recórrer a més endeutament, i donat que no podem continuar augmentant l’endeutament, cal reduir el dèficit públic.

Veiem, doncs, que el dèficit públic seria la diferència entre ingressos i despeses i que tenim dues vies per a reduir-lo:

a) Incrementant els ingressos (via la fiscalitat: impostos i taxes)

b) Disminuint les despeses (retallant)

S’ha de tenir en compte a més, contra el que molts diuen, que l’economia d’un país no és com l’economia d’una casa. És a dir, si tinc menys ingressos gasto menys i ja està. Perquè el fet de gastar menys en un país té uns efectes negatius sobre el conjunt de l’economia (el que els economistes anomenen l’efecte multiplicador). Un exemple simplificat, si gasto menys en sanitat, hi haurà menys infermeres i metges, faré menys operacions …. els efectes negatius són que aquests metges i infermeres no tindran diners per gastar i no compraran a les botigues del barri, amb els efectes sobre els petits empresaris, a la seva vegada, aquests petits empresaris com tindran menys diners també gastaran menys i invertiran menys en el seu negoci i el cercle viciós acaba contagiant-se al conjunt de la població, produint-se una davallada del consum, acomiadaments i a més, una disminució dels ingressos de les administracions públiques.

En aquest context, quina és l’alternativa del PSC? Doncs augmentar els ingressos amb una fiscalitat justa. Des del PSC considerem que la política d’ingressos de la Generalitat és cabdal i ha der servir per atendre el més urgent: – L’impuls a l’activitat econòmica, la creació d’ocupació i disminució de l’atur – La reversió de les retallades més injustes i lesives a mig termini – La cura de les famílies que ja no tenen ingressos ni patrimoni i es troben en una situació vulnerable i en risc d’exclusió social

Quina és la fiscalitat que proposem? Una fiscalitat en la que contribueixin els qui més tenen, perquè creiem en la justícia social, l’equitat i la redistribució de la riquesa. Així entre d’altres:

 • Promourem un impost sobre les grans fortunes que serà la suma de la modificació de l’impost de successions promoguda pel Govern de CiU, la modificació de l’impost del Patrimoni i l’increment del tipus marginal de l’IRPF del 60% per a totes aquelles rendes anuals per sobre del milió d’euros.
 • Promourem la creació d’un impost sobre els beneficis de les entitats financeres.
 • Demanarem a l’Estat que modifiqui la tributació dels beneficis de les SICAV.
 • Desplegarem figures de fiscalitat verda, com taxes sobre les emissions de CO2, efectes de les energies nuclears…
 • Lluitarem contra el frau fiscal d’una manera més efectiva a partir de la creació d’un consorci d’Agències Tributàries entre l’ATC (l’Agència Tributària de Catalunya) i l’AEAT (l’Agència Tributària Estatal).
 • Plantegem millorar les deduccions a l’IRPF de les quotes a les entitats socials que estiguin duent a terme una tasca de suport a les persones més afectades per la crisi

La proposta del PSC és una proposta realista, perquè no fa un brindis al sol, sinó que preveu d’on traurà els diners per a finançar les polítiques de reactivació econòmica i les polítiques socials. A diferència de CIU i PP, no creiem que la sortida a la crisi sigui retallant més despesa, sinó que proposem una via alternativa. Si fem cas de les enquestes ens podem trobar amb un Parlament dominat per CIU i PP, on continuarem any rere any amb més retallades i sense sortir de la crisi. Per evitar això i perquè hi ha una alternativa sensata, votaré PSC.

2 thoughts on “Per una fiscalitat justa i redistributiva

 1. Estic bastant d’acord amb el que dius. Ara bé, algun dels impostos que proposes, podria ser que les empreses que l’haguessin d’entomar, acabarien repercutint-lo en l’usuari final.

  En una situació sense Crisi, els ingressos de Catalunya (i de la resta) serien superiors i la situació milloraria de manera substancial. Ara bé, hi ha defectes i vicis ocults que s’han de solucionar per si torna una altra crisi ens agafi amb uns millors fonaments.

  Avui l’Alícia Sánchez Camacho ha dit que Catalunya tindrà un nou sistema fiscal en el qual solament haurà de passar entre el 4 i 5% del seu PIB com a solidaritat. Bé, ara tothom parla. Tot és fals, és conjuntural el que es declara.

  Una pregunta al teu post:
  Creus que en una Espanya Federal, l’Estat Federal Català podria imposar les mesures fiscals que proposeu, o els impostos serien una competència federal i per tant centralitzada?

  No hi crec en una Espanya Federal, crec que és impossible, però entenc que hi hagi persones que els sembli un projecte factible i útil. Jo l’hagués vist bé fa 30 anys, ara per a mi es queda curt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s