Politica Catalana

Per un treball de qualitat

Per @mircarracedo

En aquests moments hi ha pocs sectors de l’economia que creïn llocs de treball, però n’hi ha. Són especialment aquells sectors innovadors i amb un alt contingut tecnològic. És a dir, en les empreses i negocis on s’ha apostat per la recerca i la innovació com a font per a créixer i no en una política basada en la disminució de costos (especialment laborals, és a dir, acomiadar treballadors i reducció de sous).

Un incís, us preguntareu perquè la recerca i la innovació permeten el creixement d’un negoci, doncs simplificant molt, perquè per una banda permeten acabar oferint un servei o producte diferent de la resta i per altra, perquè permeten trobar altres maneres més eficients de produir i , per tant, de disminuir costos de producció a mig i llarg termini.

Per això, el PSC considera primordial el manteniment de la política de R+D+i (Recerca+Desenvolupament+ Innovació) i proposa en el seu programa tota una revisió d’aquesta política, per mitjà del “Pacte Nacional per la Recerca i la Innovació”, amb una nova estratègia que permeti connectar la innovació amb el teixit productiu per aprofitar al màxim els beneficis d’aquesta inversió, així com la creació de la carrera investigadora que faci possible millorar les condicions laborals dels becaris d’investigació que treballen en el sistema universitari i de recerca del país i eviti la fugida de les persones més preparades cap a centres d’investigació i excel·lència estrangers.

Com exemple d’aquests sectors a potenciar, tenim, el sector de les energies alternatives i economia verda, la química-farmacèutica avançada, el sector agroalimentari ( és a dir, de transformació dels productes alimentaris en productes elaborats) i dins d’aquest el sector de la producció ecològica.

No ens hem d’oblidar, però, d’un factor essencial, per a que les persones que estan a l’atur puguin aprofitar-se de la creació de llocs de treball en aquests sectors, i és que aquestes persones tinguin els coneixements necessaris i les habilitats per a poder desenvolupar feines que no són les habituals. És a dir, cal desenvolupar programes formatius per a que els treballadors puguin passar d’un sector a un altre i es reconverteixin. Per això, el PSC proposa la creació d’un programa extraordinari de formació i treball per aturats de llarga durada amb baixa qualificació o sense experiència professional, la creació d’un itinerari personalitzat per a la inserció laboral i la creació de la “targeta de vida laboral”, que contindrà la informació laboral de cada persona com a eina base per dissenyar un pla de carrera professional, entre d’altres mesures.

Aquestes són algunes de les propostes socialistes pel creixement econòmic i per la creació de llocs de treball.

Aquesta és l’alternativa sensata.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s