Uncategorized

El dia després

Recupero un text que va veure la llum a Araprimàries.cat cap a finals de l’agost del 2012. Vull agrair als impulsors d’Ara Primàries per animar-me a participar i dir la meva al seu web.

araprimariesUn dels punts que més em van cridar l’atenció del manifest d’Ara Primàries va ser el punt del compromís ètic dels candidats. En un primer moment em va semblar el típic punt d’obligada inserció, merament protocol·lari i buit de contingut. Però a mesura que anava reflexionant sobre les primàries (què ens duia a fer-les, què comportaven, el per què hi teníem posades tantes esperances, els moments difícils que provocaran -perquè n’hi hauran- ,quin benefici ens reportarà …), el punt de la unitat anava prenent cada cop més contingut i més importància en el document.

Parlem clar: les primàries són un element aliè a la nostra cultura política, i en especial a la cultura organitzativa dels partits. No en són pròpies, no en tenim costum i fins i tot diria que no acaben d’encaixar en els partits tal com els coneixem. Estem parlant d’obrir un dels actius principals del partit, el candidat a la Generalitat, no a tota la militància, sinó a tot aquells que es vulguin sentir corresponsable del projecte dels socialistes de Catalunya. Volem obrir les portes de les sales reunions dels òrgans executius. I aquest és un salt mortal sense xarxa, si ho mirem amb la perspectiva de la cultura política del nostre país, i de gran part d’Europa. Però hem d’entendre que els canvis a la societat -en la manera de comunicar-se, de relacionar-se, de gestionar-se- succeeixen a una velocitat de vertigen i que les relacions de la ciutadania vers a la Política en general, i els partits polítics (o governants) en particular s’encamina més cap a la corresponsabilitat que cap a la delegació amb fe cega. I el PSC ha de ser un reflex dels nous temps. No podem ser una eina de transformació de la societat si no ens actualitzem amb els temps que corren.
El Candidato
Ara ja hem donat aquest pas. Tenim clar des del XIIè Congrés que l’elecció de candidats vindrà donada per un procés de primàries. Poques organitzacions del nostre entorn s’atreviran a donar aquest pas valent. Però no n’hi ha prou. El pas ha de ser valent i ferm. Aquests són passos amb els que no podem dubtar, o ensopegarem I caurem. El model “a la francesa” , el model que es defensa des d’Ara Primàries reuneix les bases per a què donem aquest pas ferm. I que la societat ho reconegui com a tal.

Però no tot s’acaba en el procés. Com deia al principi, el punt del compromís ètic dels candidat serà crucial a partir de l’oficialització del cap de llista per Barcelona. O permeteu-me que vagi més enllà i parli d’un compromís d’unitat i lleialtat del partit i la militància vers el candidat. I aquest exercici ha de suposar la cessió d’un espai de llibertat de decisió i actuació respecte l’estructura del PSC. Perquè l’ assumpció de les primàries suposa la legitimació d’una nova figura, la del candidat, una figura que fins ara acostumava a anar recolzada amb càrrecs interns (normalment el de primer secretari). I amb una legitimitat que supera la de l’àmbit de la nostra organització. Per a què aquest actiu vagi més enllà d’una cara a un cartell electoral, per a què esdevingui una figura de lideratge per als nostres conciutadans, hem de permetre que exerceixi aquest lideratge en el camí que ens porta, en aquest cas, a la Generalitat. Haurem de permetre que doni el seu toc a la campanya, el seu accent al programa i aporti noms del seu equip durant la confecció de les llistes. No podem permetre que sigui d’una altra manera.

Aquests nou camí que vam iniciar al XIIè Congrés del PSC ha de canviar el partit. Com tots els canvis no serà fàcil. Però si no podem canviar una organització, com podem voler canviar una societat?

 

One thought on “El dia després

  1. Retroenllaç: El Mirlo Blanco | Una hora de son menys al dia...

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s