Politica / Politica Catalana

La Bomba Navarro

L’ última ha estat demanar la revisió del concert basc i navarrès (aquí). Abans havia estat demanar l’abdicació de Joan Carles de Borbó (aquí) i en menor mesura la presentació de la proposta federal que ha nascut de la Fundació Rafael Campalans. Pere Navarro comença ha tindre un aire de B52, cada tribuna pot ser una nova bomba.

martellAquesta manera de fer política a cops de martells comunicatius ha estat molt criticada, des de dins i des de fora de la seva organització. I és que tot sovint, els temes i els moments no semblen encaixar.  La situació que es troba el PSC no convida tampoc a obrir nous focs. I és que cada vegada que el primer secretari dels socialistes catalans deixa anar una bomba, des de les files socialistes espanyoles surten veus allunyant-se de les posicions del de Terrassa.

Així hem vist a la direcció del PSOE parlar en contra de la revisió del concert basc (aquí), lògicament també als socialistes bascos i navarresos i fins i tots als extremenys (sic). També amb el tema de l’abdicació (aquí). En el tema de reforma federal, l’ordinalitat dels recursos o la descentralització de la justícia (aquí).

Molt més agres han estat les crítiques des de Catalunya (i no em refereixo des del cantó socialista) sobretot en el cas del concert basc. Des del Principat tenim certa vena filobasca i veiem tot el que fan els nostres veïns amb bons ulls (aquí).

Però si agafem una mica de distància mediàtica podrem veure que pel que fa referència al flame sobre el finançament territorial, en Navarro no va ser el primer del PSC en criticar el concert (aquí i aquí). Dues enquestes als principals diaris catalans donaven suport a les seves paraules (La Vanguardia i el Periódico).  També entre els socialistes espanyols trobem adhesions (aquí) i posteriorment Ferraz ha obert la porta a revisar el cupo (aquí).  En el tema federal, si ja tenim a començar a tindre clar que el PSOE està per una reforma federal, poc a poc les tesis catalanes van guanyant espai: aquí. I sobre l’abdicació només cal que llegiu (aquí).

És a dir, la controvertida decisió de Navarro i el seu equip d’anar obrint focs ha anat marcant l’agenda del PSOE. I es que en tot això no podem oblidar de la situació de partida. La figura política del primer secretari del PSC ve marcada per un grau molt baix de coneixença per part de la ciutadania, una marca en hores baixes i un lideratge qüestionat.

Aconseguir a Catalunya parlar de res que no sigui la consulta,  les estructures d’estat, etc… és missió impossible. Sota la qüestió nacional s’amaga tot, no hi ha debat que no acabi morint en el tema. No hi roda de premsa, versi sobre el que versi, que no acabi apareguent una pregunta sobre la tensió territorial.

És molt possible que aquesta sigui la raó de fons de les bombes. No sé si és la millor estratègia comunicativa, ni si li va bé al PSC, però tinc clar que té certa lògica.

Mentres, us proposo que li doneu un cop d’ull a la campanya Perquè volem viure en dignitat.

post_perque_volem_viure_amb_dignitat_v3-1-0-27-634-378

One thought on “La Bomba Navarro

  1. Ignoro les darreres intencions del Senyor Navarro. No sé si el que diu va per on tu ens expliques o no. No ho sé.

    Pel que dius sobre la consulta, jo soc dels que pensa que primer la Independència, i des d’aquell mateix moment tota la resta (calen uns treballs previs, és clar).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s